Over ons

Forza Heerenveen

En onze rivalen

De grootste rivaal van Heerenveen is SC Cambuur uit Leeuwarden. Een reden voor de competitie is de relatief korte afstand tussen Heerenveen en Leeuwarden. Daarom noemen Cambur-supporters het DKV (Thirty Kilometers Away) om de naam van de club niet te hoeven noemen. De grootste en meest gecompliceerde reden voor de rivaliteit is echter de achtergrond van beide clubs. Voor velen die er niet in zitten, is het moeilijk om de concurrentie te begrijpen. De meeste Heerenveense supporters komen uit provinciedorpen (en zelfs daarbuiten) en zijn vaak trots op hun Friese identiteit. Vooral sinds de jaren tachtig heeft de club die Friese trots nadrukkelijk overgebracht naar de rest van Nederland. De Friese vlag, het Friese volkslied en alle Friese symbolen werden gecombineerd met de knuppel, waardoor Heerenveen het gezicht van Friesland werd. Hierdoor verdween Cambuur langzaam in de schaduw van Heerenveen en kwamen de aanhangers van Cambuur in opstand tegen de Friese identiteit. Tegenwoordig beschouwen ze zichzelf niet meer als Friezen, maar als Leewardans, d.w.z. stedelingen Voorstanders van Heerenveen worden spottend boeren genoemd omdat ze vaak in dorpen wonen en Heerenveen officieel geen stad is.

Mooie feiten over Forza Heerenveen
0
Leden
0
Jaar bestaan
0
Actieve supporters

Het succes van Heerenveen

Door het succes van Heerenveen en de slechte prestaties van Cambuur, waaronder bijna faillissement, werd de concurrentie enigszins verwaarloosd. Toen Cambuur aan het einde van het seizoen 2012/13 promoveerde, werd de competitie nieuw leven ingeblazen. Voorafgaand aan de bijeenkomst op 29 september 2013 was er al 13 jaar geen bijeenkomst geweest, waardoor het voor Cambuur een mooie kans was om zich te laten zien. In Heerenveen daarentegen is de stand 2:1 voor de thuisploeg. Cambuur won met 3:1 in Leeuwarden.

De afgang van Cambuur (onze rivaal)

 Cambuur zijn in het seizoen 2020/21 wederom gestegen naar de gelederen van de Eredivisie. Hierdoor werd op 19 december 2021 in Leeuwarden de tweede Friese derby verreden. sc Heerenveen versloeg Henk Veerman met twee goals 1:2. In het Abe Lenstra Stadion was het op 1 mei 2022 plat. Na 90 minuten was de stand 2:2. Mitchel Paulissen dacht SC Cambuur in de derde minuut van de wedstrijd de zege te bezorgen, maar twee minuten later maakte Joost van Aken de gelijkmaker: 3-3.